Messer - Global Site - Gase und Know-how für ihren Erfolg.
English Romania

Diverse alte aplicatii

Messer a dezvoltat procedee si know-how si pentru intrebuintari mai speciale in cadrul industriei alimentare.

Procedeul VarioSol® utilizat pentru obtinerea pulberilor omogene din topituri cu aplicatii diverse: pulberi de grasimi (produse instante sau amestecuri pentru copt sau suplimente nutritionale pentru alnimale), combinatii de emulgatori, pulberi de ciocolata, acizi grasi.

In protectia marfurilor depozitate in silozuri impotriva infestarii datorate insectelor, larvelor sau oualelor acestora se poate utiliza bioxidul de carbon in locul insecticidelor toxice. Procedeul este tot mai larg utilizat datorita prevederilor legale care pun accentul pe reducerea utilizarii insecticidelor si pesticidelor la produsele alimentare.

In cursul macinarii cerealelor, mirodeniilor, cafelei, soiei, zaharului sau ingredientelor sensibile la temperatura se pot utiliza gazele (procedeul crio-macinare Cryogen®). Avantajele sunt numeroase: pierdere minima de aroma, randament ridicat, pierderi mici la macinare, reducere a blocajelor datorate depunerilor pe instalatie, impiedica incendiile si exploziile.

Depozitarea fructelor intr-o atmosfera controlata. In timpul depozitarii fructele isi pierd continuu din substanta. Pentru a lunga depozitar asa-numita ”respiratie” trebuie redusa la minim. Aceasta se poate obtine prin reducerea continutului de oxigen, cresterea volumului de bioxid de carbon si scaderea temperaturii in containere speciale (containere Freshbox®).

Utilizarea temperaturilor scazute si controlul temperaturii pentru diversele tipuri de aluaturi utilizate in brutarii In cazul in care temperatura aluatului la framantare este prea mare se obtine un aluat greu de procesat si amealioratorii dau reactii preliminare nedorite. Racirea cu gaze crigenice are loc atat in timpul framantarii aluatului (procesul Variomix®) cat si in timpul transportarii fainii spre utilajul de framantare (procesul Spirox®).

Peletizarea si congelarea lichidelor. Prin sistemul Cryogen Rapid® Pelletizer se solidifica lichidele la viteze foarte mari de congelare si la o calitate uniforma intr-o forma sferica. Procedeul este folosit in producerea inghetatei, a sucurilor de fructe si sosurilor, pentru peletizarea deserturilor congelate, a placintelor si prajiturilor. Procedeul combina avantajele congelarii extrem de rapide cu azot lichid si este foarte economic, utilizand si energia azotului rece in stare gazoasa.

Anestezierea animalelor in abatoare inainte de sacrificare. Procedeul este utilizat la taierea porcilor prin anestezierea lor cu bioxid de carbon si are numeroase avantaje: mai putine parti interne macinate, mai putine bucati de carne cu sange, valoare scazuta a pH-ului, scurgere mai rapida si constanta a sangelui si o recuperare mai mare a acestuia, perforare si transare mai usoare.