Messer - Global Site - Gase und Know-how für ihren Erfolg.
English Romania

Tratarea bauturilor

In domeniul tratarii bauturilor Messer a dezvoltat numeroase solutii prin utilizarea gazelor. Incepand de la carbonatarea bauturilor cu bioxid de carbon, tratarea vinurilor cu azot pana la stabilizarea cutiilor cu injectorul Cryogen®.

Bulele din bere, apa minerala si alte bauturi spumoase provin din bioxidul de carbon. Dar si azotul joaca un rol important in productia si stocarea bauturilor.

Bauturile rezista mai mult daca nu vin in contact cu oxigenul din atmosfera. Pentru a mentine prospetimea, gustul, culoarea si consistenta cat mai mult timp este necesar ca oxigenul sa fie drastic redus in spatiul ramas liber in partea superioara a ambalajului. Procesele in care este necesar oxigenul apar in situatii exceptionale, cum ar fi fermentatia alcoolica. Azotul (Gourmet®N), bioxidul decarbon (Gourmet®C), sau amestecurile acestora (de ex. Gourmet®N70, N50) protejeaza bauturile in timpul productieie si procesarii, in rezervoare, amestecatoare, pe conducte si in timpul umplerii.

In cazul bauturilor neacidulate in interiorul ambalajului nu exista presiune. Aceasta lipsa a presiunii interne determina deterioararea sticlelor de plastic sau cutiilor metalice in timpul depozitarii si transportului prin asezarea paletilor unul peste altul.

Messer a rezolvat aceasta problema prin tehnologia Cryogen® Injector. Prin intermediul acestuia se adauga o cantitate mica, precis masurata de azot lichid in interiorul ambalajului inainte ca acesta sa fie sigilat. Apoi azotul lichid se evapora generand presiunea interna solicitata. Principalul avantaj al folosirii azotului este ca acesta este insipid si foarte putin solubil in apa, nealterand caracterul neacidulat al bauturii.