Messer - Global Site - Gase und Know-how für ihren Erfolg.
English Romania

Procese care utilizeaza temperaturi ridicate si industria sticlei

Ati putea crede ca oxigenul tehnic este deseori mai economic decat aerul? Uimitor, dar adevarat: cel putin pentru multe furnale. Motivul este simplu: aerul trebuie comprimat si preincalzit pentru a genera suficienta temperatura. Si cum patru cincimi din acesta este azotul care nu are nici o contributie la ardere, acesta trebuie la randul sau incalzit si determina o crestere inutila a cantitatii de gaz rezidual si, in ultima instanta, pierderi de caldura. Si chiar mai mult, la temperaturi inalte prezenta azotului conduce la formarea oxizilor nitrici a caror indepartare din aerul rezidual este scumpa si necesita echipamente complicate. Acesta este unul din multele exemple in care o abordare aparent evidenta nu ofera cele mai economice si ecologice solutii.

Oxigenul este indispensabil in zilele noastre in cuptoarele cu cuva si in cele cu vatra rotativa. In combinatie cu arzatoare speciale oxi-gaz, oxigenul aduce numeroase beneficii ca agent oxidant pentru topirea sticlei in cuptoarele vana. Prin folosirea oxigenului se economiste energie, se reduc emisiile toxice si se reduce considerabil costul construirii unui nou cuptor.

In productia otelului in cuptoarele cu arc electric randamentul topirii se poate imbunatati prin folosirea oxigenului si a arzatoarelor special create.

Oxigenul este, de asemenea, critic in rafinarea metalelor: pentru decarburarea otelului in cuptoarele cu arc electric sau convertizoare de exemplu. Aici argonul este de asemenea solicitat ca un gaz non-reactiv pentru purjare, omogenizare si degazare.

Gazele inerte sunt utilizate si in tratarea topiturilor nemetalice. Pulberile metalice sunt obtinute prin atomizarea unui jet de metal topit cu argon sau azot. In productia de geam float azotul este folosit pentru a proteja baia de cositor topit în care “plutesc” placile de sticla.

Procese care utilizeaza temperaturi ridicate
Afinarea
Industria sticlei