Folosim cookie-uri pentru personalizarea conţinutului, pentru a recunoaşte vizitele repetate şi pentru a salva preferinţele, dar şi pentru analiza traficului de pe site. Prin continuarea navigării vă daţi acceptul pentru utilizarea lor. Pentru mai multe informaţii vă rugăm să citiţi politica noastră de confidenţialitate.
Afișare Conținut Web

Ambalarea în atmosferă modificată (MAP)

Prin MAP se doreşte în general eliminarea sau reducerea oxidării (cu excepţia cazurilor speciale, cum ar fi ambalarea cărnii roşii, sau prevenirea creşterii bacteriilor anaerobe) şi creşterea ponderii de CO2 până la 20% sau mai mult pentru a inhiba dezvoltarea de bacterii sau mucegaiuri. Unde este necesar, amestecul de gaze pentru MAP se realizează cu azot, de exemplu atunci când dioxidul de carbon are tendinţa să se dizolve în produsul alimentar, ducând astfel la deteriorarea ambalajului. Aşadar, pentru MAP este necesar un amestec de cel puţin două gaze, iar proporţia optimă variază în funcţie de tipul produselor alimentare. Messer vă poate oferi consultanţă pentru stabilirea amestecului potrivit pentru dumneavoastră. Gazele alimentare se livrează sub formă de amestecuri în butelii, sau amestecurile pot fi realizate direct la faţa locului din gaze individuale comprimate ori lichefiate.

Ambalarea în atmosferă modificată (MAP)
PDF (1,3MB)
Afișare Conținut Web

Răcirea şi congelarea

Cea mai importantă caracteristică a congelării în profunzime este viteza de reducere a temperaturii alimentelor, indiferent dacă este vorba de carne, legume sau produse de patiserie. Există un motiv întemeiat: cu cât durează mai mult procesul de congelare, cu atât mai mult timp au moleculele de apă din alimente să se uneasca pentru a forma cristale mari de gheaţă. Cristalele mari pot perfora membrana celulelor şi vătăma ţesutul, rezultatul fiind pierderea formei şi a structurii alimentului congelat, pierzându-se astfel vitaminele, nutrienţii şi aromele.

Congelarea rapidă
PDF (1,7MB)
Criogen Rapid - Tunel de congelare
PDF (1,3MB)
Afișare Conținut Web

Transportul alimentelor

Produsele alimentare răcite sau congelate acoperă o parte din ce în ce mai mare a ofertei de alimente. Această dezvoltare a fost favorizată de calitatea superioară a produselor congelate comparativ cu cele aşa numite ”proaspete”. O atenţie deosebită trebuie acordată menţinerii temperaturii optime în timpul transportului.

În acest sens, Messer a dezvoltat împreună cu partenerul său Olivo, specialist în containere izotermice, un echipament versatil care permite o întreținere a temperaturii de cel puțin 24 de ore, oricare ar fi condițiile de temperatură exterioară din mediul ambiant: Siber System®.

Siber System
PDF (1,6MB)
Afișare Conținut Web

Tratarea băuturilor

În domeniul tratării băuturilor Messer a dezvoltat numeroase soluţii prin utilizarea gazelor, începând de la carbonatarea băuturilor cu bioxid de carbon, tratarea vinurilor cu azot şi până la stabilizarea cutiilor de ambalaj cu injectorul Cryogen®.

Bulele din bere, apa minerală şi alte băuturi spumoase provin din bioxidul de carbon. Dar şi azotul joacă un rol important în producţia şi stocarea băuturilor.

Băuturile rezistă mai mult dacă nu vin în contact cu oxigenul din atmosferă. Pentru a menţine prospeţimea, gustul, culoarea şi consistenţa cât mai mult timp este necesar ca oxigenul să fie drastic redus în spaţiul rămas liber în partea superioară a ambalajului. Procesele în care este necesar oxigenul apar în situaţii exceptionale, cum ar fi fermentaţia alcoolică. Azotul (Gourmet®N), bioxidul de carbon (Gourmet®C), sau amestecurile acestora (de ex. Gourmet®N70, N50) protejează băuturile în timpul producţiei şi procesării, în rezervoare, amestecatoare, pe conducte şi în timpul umplerii.

În cazul băuturilor neacidulate în interiorul ambalajului nu există presiune. Aceasta lipsă a presiunii interne determină deteriorarea sticlelor de plastic sau cutiilor metalice în timpul depozitării şi transportului prin aşezarea paleţilor unul peste altul. Messer a rezolvat această problemă prin tehnologia Cryogen® Injector. Prin intermediul acestuia se adaugă o cantitate mică, precis masurată de azot lichid în interiorul ambalajului înainte ca acesta să fie sigilat. Apoi azotul lichid se evaporă generând presiunea internă solicitată. Principalul avantaj al folosirii azotului este că acesta este insipid şi foarte puţin solubil în apă, nealterând caracterul neacidulat al băuturii.

Afișare Conținut Web

Alte aplicaţii ale gazelor în industria alimentară

Messer a dezvoltat procedee şi know-how inclusiv pentru întrebuinţări mai speciale în cadrul industriei alimentare.

Procedeul VarioSol® utilizat pentru obţinerea pulberilor omogene din topituri cu aplicaţii diverse: pulberi de grăsimi (produse instant sau amestecuri pentru copt ori suplimente nutriţionale pentru animale), combinaţii de emulgatori, pulberi de ciocolată, acizi graşi.

În protecţia mărfurilor depozitate în silozuri împotriva infestării datorate insectelor, larvelor sau ouălelor acestora se poate utiliza bioxidul de carbon în locul insecticidelor toxice. Procedeul este tot mai larg utilizat datorită prevederilor legale care pun accentul pe reducerea utilizării insecticidelor şi pesticidelor la produsele alimentare.

În procesul de măcinare a cerealelor, mirodeniilor, cafelei, soiei, zahărului sau ingredientelor sensibile la temperatură se pot utiliza gazele alimentare (procedeul crio-măcinare Cryogen®). Avantajele sunt numeroase: pierdere minimă de aromă, randament ridicat, pierderi mici la măcinare, reducere a blocajelor datorate depunerilor pe instalaţie, împiedică incendiile şi exploziile.

Depozitarea fructelor în atmosfera controlată: în timpul depozitării fructele îşi pierd continuu din substanţă, iar pentru a prelungi termenul de depozitare aşa-numita ”respiraţie” trebuie redusă la minim. Aceasta se poate obţine în containere speciale prin reducerea conţinutului de oxigen, creşterea volumului de bioxid de carbon şi scăderea temperaturii (containere Freshbox®).

Utilizarea temperaturilor scăzute şi controlul temperaturii pentru diversele tipuri de aluaturi utilizate în brutării:  în cazul in care temperatura aluatului la frământare este prea mare se obţine un aluat greu de procesat şi amelioratorii dau reacţii nedorite. Răcirea cu gaze crigenice are loc atât în timpul frământării aluatului (procesul Variomix®), cât şi în timpul transportării făinii spre utilajul de frământare (procesul Spirox®).

Peletizarea şi congelarea: prin sistemul Cryogen Rapid® Pelletizer se solidifică lichidele la viteze foarte mari de congelare şi la o calitate uniformă într-o formă sferică. Procedeul este folosit în producerea îngheţatei, a sucurilor de fructe şi sosurilor, pentru peletizarea deserturilor congelate, a plăcintelor şi prăjiturilor. Procedeul combină avantajele congelării extrem de rapide cu azot lichid şi este foarte economic, utilizând energia azotului rece în stare gazoasă.

Anestezierea animalelor în abatoare înainte de sacrificare: procedeul este utilizat la tăierea porcilor prin anestezierea lor cu bioxid de carbon şi are numeroase avantaje: mai puţine părţi interne măcinate, mai puţine bucăţi de carne cu sânge, valoare scăzută a pH-ului, scurgere mai rapidă şi constantă a sângelui şi o recuperare mai mare a acestuia, perforare şi tranşare mai uşoare.

 

Pentru detalii şi informaţii suplimentare cu privire la aplicaţiile gazelor Messer în domeniul industriei alimentare nu ezitaţi să ne contactaţi, vă stăm cu plăcere la dispoziţie.