Messer a dezvoltat procedee şi know-how inclusiv pentru întrebuinţări mai speciale în cadrul industriei alimentare.
Procedeul VarioSol® utilizat pentru obţinerea pulberilor omogene din topituri cu aplicaţii diverse: pulberi de grăsimi (produse instant sau amestecuri pentru copt ori suplimente nutriţionale pentru animale), combinaţii de emulgatori, pulberi de ciocolată, acizi graşi.
În protecţia mărfurilor depozitate în silozuri împotriva infestării datorate insectelor, larvelor sau ouălelor acestora se poate utiliza bioxidul de carbon în locul insecticidelor toxice. Procedeul este tot mai larg utilizat datorită prevederilor legale care pun accentul pe reducerea utilizării insecticidelor şi pesticidelor la produsele alimentare.
În procesul de măcinare a cerealelor, mirodeniilor, cafelei, soiei, zahărului sau ingredientelor sensibile la temperatură se pot utiliza gazele alimentare (procedeul crio-măcinare Cryogen®). Avantajele sunt numeroase: pierdere minimă de aromă, randament ridicat, pierderi mici la măcinare, reducere a blocajelor datorate depunerilor pe instalaţie, împiedică incendiile şi exploziile.
Depozitarea fructelor în atmosfera controlată: în timpul depozitării fructele îşi pierd continuu din substanţă, iar pentru a prelungi termenul de depozitare aşa-numita ”respiraţie” trebuie redusă la minim. Aceasta se poate obţine în containere speciale prin reducerea conţinutului de oxigen, creşterea volumului de bioxid de carbon şi scăderea temperaturii (containere Freshbox®).
Utilizarea temperaturilor scăzute şi controlul temperaturii pentru diversele tipuri de aluaturi utilizate în brutării: în cazul in care temperatura aluatului la frământare este prea mare se obţine un aluat greu de procesat şi amelioratorii dau reacţii nedorite. Răcirea cu gaze crigenice are loc atât în timpul frământării aluatului (procesul Variomix®), cât şi în timpul transportării făinii spre utilajul de frământare (procesul Spirox®).
Peletizarea şi congelarea: prin sistemul Cryogen Rapid® Pelletizer se solidifică lichidele la viteze foarte mari de congelare şi la o calitate uniformă într-o formă sferică. Procedeul este folosit în producerea îngheţatei, a sucurilor de fructe şi sosurilor, pentru peletizarea deserturilor congelate, a plăcintelor şi prăjiturilor. Procedeul combină avantajele congelării extrem de rapide cu azot lichid şi este foarte economic, utilizând energia azotului rece în stare gazoasă.
Anestezierea animalelor în abatoare înainte de sacrificare: procedeul este utilizat la tăierea porcilor prin anestezierea lor cu bioxid de carbon şi are numeroase avantaje: mai puţine părţi interne măcinate, mai puţine bucăţi de carne cu sânge, valoare scăzută a pH-ului, scurgere mai rapidă şi constantă a sângelui şi o recuperare mai mare a acestuia, perforare şi tranşare mai uşoare.
Pentru detalii şi informaţii suplimentare cu privire la aplicaţiile gazelor Messer în domeniul industriei alimentare nu ezitaţi să ne contactaţi, vă stăm cu plăcere la dispoziţie.