Folosim cookie-uri pentru personalizarea conţinutului, pentru a recunoaşte vizitele repetate şi pentru a salva preferinţele, dar şi pentru analiza traficului de pe site. Prin continuarea navigării vă daţi acceptul pentru utilizarea lor. Pentru mai multe informaţii vă rugăm să citiţi politica noastră de confidenţialitate.
Afișare Conținut Web

Cum funcționează separarea aerului

Ce este aerul și ce este separarea aerului?

Aerul este un amestec de gaze constând în principal din azot (78%), oxigen (21%) și gaz inert argon (0,9%). Restul de 0,1% este alcătuit în mare parte din dioxid de carbon și gaze inerte neon, heliu, krypton și xenon. Aerul poate fi separat în componentele sale prin distilare în unități speciale. Așa-numitele instalații de fracționare a aerului folosesc un procedeu termic cunoscut drept rectificare criogenică pentru a separa componentele individuale şi pentru a produce azot, oxigen și argon cu puritate înaltă, sub formă lichidă și gazoasă.

1. Comprimarea aerului

Aerul din atmosferă este aspirat, filtrat și comprimat până la aprox. 6 bar de un compresor.

2. Prerăcirea aerului 

Pentru a separa aerul în componentele sale trebuie mai întâi să fie lichefiat la o temperatură extrem de scăzută. Ca o primă etapă, aerul comprimat este pre-răcit cu apă la temperatură joasă.

3. Purificarea aerului

Impuritățile cum ar fi vaporii de apă și dioxidul de carbon sunt îndepărtate din aer cu ajutorul unei site moleculare.

4. Răcirea aerului 

Deoarece gazele care alcătuiesc aerul se lichefiază doar la temperaturi foarte scăzute, aerul purificat din schimbătorul de căldură principal este răcit la aprox. -175°C. Răcirea se realizează prin intermediul schimbului intern de căldură, în care fluxurile de gaz rece, generate în timpul procesului, răcesc aerul comprimat. Reducerea rapidă a presiunii determină apoi aerul comprimat să se răcească în continuare, supunându-se astfel lichefării parțiale. Acum, aerul este pregătit pentru coloana de separare, unde are loc separarea efectivă.

5. Separarea aerului 

Separarea aerului în oxigen pur și azot pur este realizată în două coloane: coloanele cu presiune medie și coloanele de joasă presiune. Diferența dintre punctele de fierbere al constituenților este exploatată pentru procesul de separare. Oxigenul devine un lichid la -183°C și azotul la -196°C. Susţinute de schimbul intens de materie și căldură între aburul degajat și lichidul condensat, evaporarea și condensarea continue produc azot pur în partea de sus a coloanei de joasă presiune și oxigen pur în partea de jos. Argonul este separat în coloane adiţionale și implică câțiva pași suplimentari în proces.

6. Extragerea 

Oxigenul și azotul gazos sunt introduse în conducte de transport către beneficiari, cum este cazul oțelăriilor.

7. Stocarea

În formă lichidă, oxigenul, azotul și argonul sunt depozitate în echipamente de stocare și transportate la clienți cu autocisterne.